Historie

Terugblik 49e editie 2023
4.500 fietsliefhebbers genoten van typisch Noord-Hollandse dorpjes, kleurrijke tulpenvelden en knalgroene polders tijdens de Ronde van Noord-Holland op 22 april 2023. Na de start vanuit Alkmaar, Hoorn of Purmerend was het 85, 110 of 160 kilometers lang genieten langs de mooiste plekjes van onze provincie. Sportorganisatie Le Champion zorgde er met deze mooie toertocht weer voor dat vele fietsers op de pedalen stapten.

Terugblik 48e editie 2022
Na twee jaar van afwezigheid maakte de lenteklassieker de Ronde van Noord-Holland op 23 april 2022 zijn terugkeer op de wieleragenda. 4.500 fietsliefhebbers genoten van het lentezonnetje, de kleurrijke tulpenvelden en de knalgroene polders. In 80, 110 of 160 km trapten de deelnemers langs de mooiste plekjes van onze provincie. Zo werd het wielerseizoen voor veel wielrenners geopend bij één van de mooiste toertochten van Sportorganisatie Le Champion. De Koemarkt in Purmerend is sinds dit jaar de nieuwe startlocatie van het evenement.

Terugblik editie 2020 en 2021
De 2020 en 2021 editie van de Ronde van Noord-Holland moesten we helaas noodgedwongen afgelasten vanwege de maatregelen die landelijk genomen werden om het coronavirus in te dammen. Omdat we volgens deze maatregels wel weer mochten fietsen op de dag waarop normaal gesproken het evenement plaats had gevonden, zijn fietsers opgeroepen om evengoed, op eigen houtje een mooie ronde door de provincie te maken. Iedereen die dat deed en op social media liet zien welke prachtige route ze reden, kreeg een het uniek tegeltje als digitale trofee. Met dank aan heerlijk lenteweer maakten veel fietsers er zo toch een gedenkwaardige eigen ronde van.

Terugblik 47e editie 2019
5.000 fietsers stapten op 13 april 2019 op de pedalen vanuit Alkmaar, Oostzaan en Hoorn om de traditionele Ronde van Noord-Holland te fietsen. Grote pelotons reden door het Noord-Hollandse landschap, zwoegend door de koude wind en een heerlijke lentezon, langs de prachtige bollenvelden die in bloei stonden. Na 40, 60, 110 of 160 km waren de meeste deelnemers warm gefietst na een frisse start en kon er in het zonnetje, afgewisseld met een enkele bui, worden nagenoten van een sportief begin van het weekend.

Er werd een bedrag van € 6.936 bij elkaar gefietst voor de Hartstichting. Dit bedrag is het resultaat van alle vrijwillige bijdragen die de deelnemers bij hun inschrijving aan dit goede doel hebben gedoneerd. Bij de sporthal in Oostzaan werd de cheque met dit schitterende bedrag door Ruud van der Velde namens Le Champion aan Stèphanie Karlsson, sponsormanager acties en events van de Hartstichting, overhandigd.

Terugblik 46e editie 2018
Op 21 april 2018 verzamelden maar liefst 6000 fietsers op een van de drie startlocaties in Noord-Holland. De Ronde van Noord-Holland ging weer vanaf Hoorn, Oostzaan en Alkmaar van start. Het zonnetje scheen de hele week en voegde daar zaterdag ook nog even aan toe, een prachtige dag! De sfeer zat er vanaf het begin al goed in. Er werd volop genoten van de prachtige routes langs de in bloei staande tulpenvelden en typisch Noord-Hollandse dorpjes. Organisator Le Champion en vele vrijwilligers hebben weer genoten van alle enthousiaste fietsers en het was een zeer geslaagde editie.

Terugblik 45e editie 2017
De 45e editie van de Ronde van Noord-Holland trok dit jaar ruim 5700 fietsliefhebbers. Ook dit jaar bleek dat vele fietsers deze voorjaarsklassieker niet wilden missen. Tijdens de na-inschrijving schreven de deelnemers zich nog massaal in voor de verschillende afstanden vanuit de startlocaties Alkmaar, Oostzaan en Hoorn. Het weer zat de deelnemers en de organisatie mee. Op een enkele bui na bleef het droog. De harde wind zorgde voor extra uitdaging en voor vele groepjes wielrenners die in waaiers de open polders samen trotseerden. Op de diverse verzorgingsposten was dit jaar gezorgd voor extra ravitaillering, waardoor de fietsers genoeg energie binnen kregen om hun toertocht succesvol te volbrengen. Voor goede doel de Hartstichting werd een bedrag van €2925,- bij elkaar gefietst.

Terugblik 44e editie 2016
De 44e editie van de Ronde van Noord-Holland trok dit jaar bijna 6500 deelnemers. Ondanks het bij vlagen regenachtige weer en de harde wind heeft het de sportieve toerfietsers niet weerhouden om op de fiets te stappen. Vanaf de drie startlocaties Alkmaar, Hoorn en Oostzaan kozen de fietsers voor een route over 30 (jeugd), 40, 60, 110 of 160 km. Voor het jeugd onderdeel van de Ronde van Noord-Holland reden tientallen kinderen een eigen toertocht van 30 km door het Wormer- en Jisperveld. Op de route vanaf startlocatie Oostzaan werd bij wielervereniging DTS een tijdrit over het 1.250 meter lange wielerparcours gereden. Voor de Hartstichting werd vandaag een bedrag van € 6.293 bij elkaar gefietst.

Terugblik 43e editie 2015
Voor de 43e editie van de Ronde van Noord-Holland stapten ruim 6500 deelnemers op de fiets. Ook dit jaar maakte een jeugdronde onderdeel uit van de Ronde van Noord-Holland. Kinderen tussen de 8 en 16 jaar reden een eigen toertocht van 30 km door het Wormer- en Jisperveld. Op de route vanaf startlocatie Oostzaan werd bij wielervereniging DTS een ronde over het 1.250 meter lange wielerparcours gereden. Vanaf startlocatie Alkmaar ging de route door de Egmonden en Akersloot, waarna bij aankomst in het Sportpaleis door Alcmaria Victrix een tijdrit op een mountainbike werd georganiseerd. De snelste fietsers per leeftijdscategorie konden hier prijzen winnen. Voor de Hartstichting werd een bedrag van € 3.400 bij elkaar gefietst.

Terugblik 42e editie 2014
Ruim 7.200 deelnemers stapten op zaterdag 19 april 2014 op de fiets voor de 42e editie van de Ronde van Noord-Holland. Vanaf de drie startlocaties Alkmaar, Hoorn en Oostzaan konden de fietsers kiezen voor een route over 40, 60, 110 of 160 km. De sfeer zat er vanaf het begin gelijk goed in. Het mooie fietsweer hielp natuurlijk mee, waardoor volop werd genoten van de prachtige routes langs de in bloei staande tulpenvelden en typisch Noord-Hollandse dorpjes. Organisator Le Champion en de vele vrijwilligers konden terugkijken op een zeer geslaagde editie.

Terugblik 41e editie 2013
Onder het genot van de lentezon volbrachten de ruim 7.000 deelnemers de 40, 60, 110 en 160 km. Er was zoveel animo dat alle stuurbordjes uitverkocht waren. Vanaf de start- en finishplaatsen Alkmaar, Oostzaan en Hoorn gingen de routes dwars door polders, bollenvelden en karakteristieke Noord-Hollandse dorpjes. Op de open stukken werd de conditie aan het begin van het wielerseizoen op de proef gesteld door de pittige en frisse wind. Onder andere de Middenbeemster, Driehuizen, Spijkerboor, Streekbos werden bestempeld als de mooiste passages. De nieuwe stempelpost in Medemblik bij Kasteel Radboud bleek ook een succes. Er werd massaal uitgerust bij deze prachtige locatie, waar de fietsers met open armen werden ontvangen. Onderweg zorgde het entertainment voor extra sfeer tijdens deze mooie lentedag. Na het in ontvangst nemen van het tegeltje, werd er op de drie finishlocaties nog volop nagezeten.

Terugblik 40e editie 2012
De toertocht Ronde van Noord-Holland vierde in 2012 haar 40e verjaardag. Vanaf de startlocaties in Alkmaar, Hoorn en Oostzaan, vertrokken een kleine 7.000 fietsliefhebbers voor afstanden over 160, 110, 60 of 40 km. Het weer liet zich tijdens dit lustrum van diverse kanten zien. Zo begon de dag met buien en een stevige wind. Na de middag werd het beter en kwam het zonnetje af en toe door. De Noord-Hollandse natuur stond prachtig in bloei en onderweg werden de deelnemers hartelijk verwelkomd op de stempelposten. Het wisselvallige weer kon de feeststemming niet bederven. Zo gingen er vijftien deelnemers van start die al meer dan 35 keer deelnamen aan de Ronde en zette Gerda de Haas voor de 40e keer als vrijwilligster haar stempel op de post in Middenbeemster. Bij de finish ontvingen alle deelnemers voor de 40e keer het traditionele Ronde van Noord-Holland tegeltje als herinnering. De commissie Ronde van Noord-Holland, onderdeel van Le Champion, bestaande uit Annie Drost (sinds 1977), Heleen Oudkerk (sinds 1983) en Jan Versteeg (sinds 1987) nam in 2012 afscheid. Als blijk van waardering voor hun jarenlange inzet sinds 1977, kregen zij tot hun grote verrassing van Paul Möhlmann, burgemeester van Oostzaan, de Zilveren Jol opgespeld. Voor de Hartstichting, het aan het evenement verbonden goede doel, werd door de deelnemers dit jaar € 6.000 bij elkaar gefietst. Hoofdsponsor DekaMarkt verdubbelde dit bedrag tot € 12.000.

Terugblik 39e editie 2011
Onder ideale omstandigheden met zomerse temperaturen deden 7.500 deelnemers aan de Ronde mee, een absoluuut record. De nieuwe startplaats Hoorn met afstanden van 110 en 160 km was een goede greep. De fietsers verspreidden zich nu meer over de routes, waardoor het onderweg minder druk was.

Terugblik 38e editie 2010
De Dekamarkt was opnieuw hoofdsponsor van de Ronde. En nog steeds was deze succesvol onderdeel van het Noord-Hollands Wielerweekend. Bij deze 38e editie kwamen ruim 6.000 fietsers aan de start. In Alkmaar was nu ook een afstand van 40 km te fietsen, zodat zowel vanuit Oostzaan als vanuit Alkmaar afstanden mogelijk waren van 40, 60, 110 en 160 km. Opvallend was dat de al jarenlange gezellige drukte van de sporthal in Oostzaan nu ook terug te vinden was bij het Wielerpaleis in Alkmaar. Veel bedrijvigheid aldaar, een leuke sfeer én de deelname van Leontien van Moorsel met een grote groep fietsers voor het goede doel.

Terugblik 37e editie 2009
Voor het derde jaar was de Ronde van Noord-Holland onderdeel van het Noord-Hollands Wielerweekend. Met ook ditmaal de provincie Noord-Holland als mede-sponsor. Voor de verdere ontwikkeling van deze Ronde was het heel succesvol dat de Dekamarkt als nieuwe hoofdsponsor kon worden aangetrokken. Voor de deelnemers betekende dit dat men onderweg op enige stempelposten ook iets van deze supermarkt kreeg aangeboden. Ongeveer 1/3 van hen vertrok uit Alkmaar waar de deelnemers naast de 110 en 160 km nu ook een route van 60 km konden fietsen.

Terugblik 36e editie 2008
Het parcours is dit jaar flink op de schop genomen. Door de vele wegwerkzaamheden (o.a. de renovatie van de Julianabrug bij Zaandijk) was men genoodzaakt een alternatieve route te zoeken en die leidde via Wormer, Krommeniedijk, Uitgeest en Limmen. Dat was beslist geen verslechtering want de route voerde nu door een nog aantrekkelijker deel van de provincie. Liefst 5500 deelnemers verschenen dit jaar bij de 36e editie aan de start. ’s Morgens dreigde een miezerige regen roet in het eten te gooien maar uiteindelijk bleken de deelnemers vooral te moeten afrekenen met een stevige zuidwesten wind.

Terugblik 35e editie 2007
Met de introductie van Alkmaar als tweede startplaats, heeft de Ronde van Noord-Holland een belangrijke vernieuwing ondergaan. Deze startplaats was zo populair dat ongeveer een derde van alle deelnemers vertrok vanaf het wielerstadion aan de Terborchlaan. De Ronde is sinds dit jaar onderdeel van het Noord-Hollands Wielerweekend. Dat bestaat uit een baanwedstrijd op vrijdag, de Ronde van Noord-Holland toertocht op zaterdag en aansluitend op zondag de profronde van Noord-Holland. Door wegwerkzaamheden tussen Egmond en Bergen was een wijziging van de vertrouwde route noodzakelijk. Tijdens de voorbereiding in Oostzaan moest er flink worden geïmproviseerd. Omdat de Ronde een week eerder plaats vond dan oorspronkelijk gepland, hadden we niet de vrije beschikking over de sporthal in Oostzaan. Tenten op het parkeerterrein brachten uitkomst, een lekkere middagzon deed de rest.Een groot aantal fietsers heeft aan deze Jubileum Ronde meegedaan. Naast de traditionele tegel ontving iedere deelnemer een fraaie, speciaal voor deze Ronde geproduceerde, bidon. De fraaie RVNH jubileum fietstrui vond eveneens gretig aftrek.

Terugblik 34e editie 2006
Het aangename zonnige weer van het vorige jaar herhaalde zich niet. Het was een frisse Ronde waarbij de temperatuur de 10 graden niet overschreed en de zon de gehele dag schuil ging achter een stevig wolkendek. Het aantal deelnemers zit weer in de lift. Er deden niet minder dan 5180 mensen mee. Het merendeel schrijft zich altijd in voor de 160 km: 3000. Ook de 100 km komt steeds meer in de belangstelling met 1470 deelnemers. Maar ook de andere afstanden hebben niet te klagen. Voor de 60 km melden zich 500 fietsers en voor de 40 km 210.

Terugblik 33e editie 2005
Voor deze uitgave van de Ronde was er een nieuwe sponsor gevonden: PWN. In een fotoreportage zien we dat een bekende wielrenner deelnam: Gert Jacobs. Het weer droeg bij aan een geslaagde Ronde. Uit de foto’s bleek dat het een zonnige dag was.

Terugblik 32e editie 2004
Het was terrasweer tijdens de 32e Ronde. Dat past eigenlijk niet in de traditie die dikwijls gekenmerkt werd als een zware tocht. Hoewel het parcours zo vlak is als een dubbeltje is de wind toch vaak een scherprechter. Maar dit jaar was daar geen sprake van. Het was droog en met een temperatuur van 15 graden zeer aangenaam. De verslaggever in de Championner verzuchtte: “Waar moet dat naar toe?” In het clubblad staat tevens een interview met drie deelnemers die al 25 keer hebben deelgenomen, want ja: “De Ronde hoort er gewoon bij”.

Terugblik 31e editie 2003
Het weer had het uiteindelijk goed voor met de deelnemers aan deze editie van de Ronde. Het was grotendeels droog maar vooral en dat is heel bijzonder windstil! Voor veel deelnemers was het in het laatste gedeelte van de Ronde helaas niet meer droog. Een van deelnemers had nog een goede tip voor moeilijke dagen. Op de vraag of hij weleens een mindere dag had, was het antwoord: “Maar dan fiets ik niet.” Een simpele maar nuttige suggestie!

Terugblik 30e editie 2002
Alweer de 30e ronde en dus een lustrum dat traditiegetrouw gevierd werd door iedereen een speciale (Ronde van Noord-Holland)-bidon te geven. Met als leuke bijkomstigheid dat je deze nog maanden en jaren later terugziet. Zo herken je de echte ‘liefhebbers’ van deze ronde. Joop Gijssen, die de Ronde voor de 30e keer fietste, schreef op verzoek een herinneringsartikel in de Championner. In ons clubblad werd uitgebreid aandacht besteed aan deze editie. Helaas hielden de deelnemers het deze dag niet droog, maar dat was voor de meesten geen bezwaar. Ondanks of misschien dankzij een stevige wind fungeerde de regen niet echt als spelbreker. Dankzij deze (NW)wind werd het laatste deel van de tocht een makkie.

Terugblik 29e editie 2001
Voor Annie Drost was dit de 25e keer dat zij de Ronde organiseerde. Enkele dagen voor de tocht werd zij tot Erelid van Le Champion benoemd. Na maanden van voorbereiding was het onzeker of deze Ronde in verband met de MKZ crisis wel door kon gaan. Na een gesprek met de afdeling Handhaving van het Recreatiegebied Het Twiske en telefonisch overleg met diverse gemeenten kregen we gelukkig toestemming om de Ronde toch door te laten gaan. Rigoureuze maatregelen waren nodig om het virus niet te verspreiden. Bij de ingang van Het Twiske werden auto’s en fietsers over desinfecterende matten geleid en bij de ingang van de Sporthal moest men met de schoenen door een ontsmettingsbak. Vele evenementen waren door de MKZ crisis afgelast. Mede hierdoor hadden we meer deelnemers elders uit het land.

Terugblik 28e editie 2000
Het fietserslegioen trotseerde dapper de regenbuien. In de middag kwam de zon er gelukkig bij. Bij de eindcontrole ontvingen we vele natte aan elkaar geplakte stempelkaarten. De stempels waren niet meer te controleren, maar iedereen ging toch blij naar huis met de (unieke) millenniumtegel. We kunnen er wel van uitgaan dat geen van de deelnemers erin zal slagen de volgende millenniumtegel te bemachtigen.

Terugblik 27e editie 1999
Zaterdag 24 april was de dag dat Michael Boogerd een unieke prestatie leverde door in de eindsprint Lance Armstrong te verslaan en zo de Amstel Gold Race te winnen. De Sporthal in Oostzaan, waar met groot enthousiasme deze wedstrijd werd gevolgd op een videoscherm, stond op zijn kop. Michael was niet de enige die op deze dag een topprestatie leverde, want 5200 fietsers deden met de Ronde mee. Voor het eerst kon er ook op de nieuwe afstand van 40 km gestart worden. 130 deelnemers waarvan de jongste 4 jaar en de oudste 78 jaar fietsten deze afstand, waar veel positieve reacties op kwamen.

Terugblik 26e editie 1998

Om 11 uur kwam de eerste bui die echter aanhield tot ver na sluitingstijd. De gemeente Schoorl gaf geen toestemming meer om door het centrum van Schoorl te fietsen. Sporthal De Beeck in Bergen werd de nieuwe stempelplaats met voldoende parkeergelegenheid voor de fietsen. De deelnemers waren enthousiast over de nieuwe groene route die achter Schoorl langs ging. Aan het einde van de fietstocht liepen de routes door het Twiske, wat een mooi alternatief bleek.

Terugblik 25e editie 1997
Ter gelegenheid van deze jubileumeditie was er in en rond de Sporthal Oostzaan een demonstratie van antieke fietsen, waarvoor grote belangstelling bestond. Een paar deelnemers reden de Ronde voor de 25e keer. Een van hen was de heer Dirk Maij, toen 83 jaar oud en nu 98 jaar. Op de route werd van iedereen een actiefoto gemaakt. Medewerkers op de stempelpost de Roemer in Medemblik hadden in verband met hun stempelervaring opgedaan bij de Ronde, gesolliciteerd bij de Friese Elfstedenvereniging als stempelaars bij de eerstvolgende Elfstedentocht. Naast een verloting waren er speciale t-shirts verkrijgbaar. De deelnemers kregen als extra attentie een grote bidon.

Terugblik 24e editie 1996
Er namen 5200 fietser deel aan deze editie. Een voor die tijd gebruikelijk aantal. In de Sporthal fietste een deelnemer (Bert Hassink) 160 kilometer op een hometrainer om geld in te zamelen voor Stichting de Wielewaal. De Ronde werd door fietsers als voorbereiding gebruikt voor de Rally Moermansk-Zaandam die ter gelegenheid van het Peter de Grote jaar werd georganiseerd.

Terugblik 23e editie 1995
Bij de 23e editie werd een oude traditie weer in ere hersteld. De deelnemers aan de 160 en 100 kilometer werden gefotografeerd. Le Champion deed dit in eigen beheer. Om half 1 hingen 2000 foto’s in de sporthal te wachten op de terugkerende deelnemers. De TROS maakte opnames van de Ronde voor het programma Nederland Fietsland.

Onder de deelnemers bevond zich ook de volledige fietsploeg van een fietstocht van Le Champion over Java en Bali in 1994, die deze Ronde als reünietocht hadden uitgekozen. In plaats van sawa’s en palmbomen genoten ze nu van het mooie Noord-Hollandse landschap en na afloop van de gezellige Dixieland Band en een spannende reportage van de finish van de Amstel Gold Race.

Terugblik 21e editie 1993
In april lezen we in het voorwoord van De Championner: “… April is de maand van ‘De Ronde’, de Ronde van Noord-Holland wel te verstaan. Bij z’n 21ste editie beleeft ‘De Ronde’ toch nog een primeur: de start vanuit Oostzaan. Door brand verdreven uit de sporthal in Zaandam, is men uitgeweken naar Oostzaan. En zoals zo vaak, gedwongen veranderingenhoeven nog geen verslechteringen te zijn. De commissie is enthousiast over de nieuwe locatie en na het rijden van ‘De Ronde’ bent u dat ook!…” De belangstelling was inderdaad groot en er werd een nieuw deelnemersrecord geboekt.

Terugblik 19e editie 1991
Het jaar 1991 bracht Le Champion weer vele fietstochten in binnen- en buitenland. Spectaculaire nieuwe evenementen waren niet opgezet, maar de traditioneel grootste ritten mochten een record aantal deelnemers boeken. Zo schreven voor de 19e editie van de Ronde van Noord-Holland 5170 deelnemers in. De Commissie Ronde van Noord-Holland was zeer tevreden over het verloop en zag vol optimisme uit naar de 20e editie in 1992. In De Championner lezen we daarover: “… Volgend jaar is het de twintigste keer dat we de Ronde van Noord-Holland organiseren. Komend jaar komen twee nieuwe mensen de commissie versterken: Harrij de Graaff en Maarten Hos. Met z’n vijven gaan we er dan een mooi lustrum van maken …” Dat lustrum zou het jaar daarop inderdaad groots gevierd gaan worden. Elke deelnemer zou als extra een bidon krijgen, terwijl er ook een loterij voor iedereen was.

Terugblik 17e editie 1989
Bij de binnenlandse fietstochten sprong dit jaar (uiteraard) de Ronde van Noord-Holland er weer uit. Ondanks koud weer waren er meer dan 4600 deelnemers, waarvan 3900 op de 160 kilometer en de overigen op de 60 kilometer.

Terugblik 16e editie 1988
In het binnenland stond de 16e Ronde van Noord-Holland in het teken van het afscheid van Hessel en Tineke Kraaij. Hessel was, als voorzitter van de latere Commissie Ronde van Noord-Holland, al vanaf het eerste jaar bij dit evenement betrokken en had het evenement naar het niveau van 1988 getild: ongeveer 5800 inschrijvingen, waarvan ruim 5000 voor de 160 kilometer. De rit werd weer een groot succes.

Terugblik 15e editie 1987
De Ronde van Noord-Holland werd in 1987 voor de vijftiende keer georganiseerd. De belangstelling voor deze lustrumeditie was enorm. Ruim 5500 inschrijvingen werden ontvangen voor de 60 of 160 kilometer. Als onderdeel van het lustrum werd een blindentandemtocht en een rit over 20 kilometer voor de jeugd georganiseerd. Met respectievelijk 4 en 33 deelnemers viel de belangstelling daarvoor tegen. Voor het eerst was ook sporthal De Tref in zijn geheel afgehuurd. De NRTU hield in de hal een fiets-opstapdag terwijl een terras en diverse kraampjes de sfeer zeer verhoogden. Voor de 60 kilometer was een nieuwe route door de duinen uitgezet. Deze vereiste nogal wat zoekwerk, reden waarom dit experiment in de jaren daarna niet verlengd zou worden. Als attentie kregen de deelnemers een Le Champion sticker en een bidon aangeboden. Omdat zij vanaf het begin bij de Ronde van Noord-Holland waren betrokken werden Hessel en Tineke Kraaij op deze dag gehuldigd. Ook trad Jan Versteeg dit jaar toe tot de commissie.

Terugblik 14e editie 1986
De Ronde van Noord-Holland kreeg dit jaar 4250 inschrijvingen, waarbij ook nu weer opviel dat de belangstelling voor de korte afstand relatief gering was.De najaarsvergadering van 27 november 1986 gaf als elk jaar weer een aantal mutaties in bestuur en commissies. Zo verliet Wim Linnenbank de Commissie Ronde van Noord-Holland.

Terugblik 13e editie 1985
De Ronde van Noord-Holland kreeg te maken met erbarmelijk weer met een ware ijsregen. Lang niet alle 3400 voorinschrijvers gingen daarom die dag van start.

Terugblik 12e editie 1984
De 12e Ronde van Noord-Holland werd dit jaar een groot succes mede door het prachtige weer. Ongeveer 3800 deelnemers reden 60 of 160 kilometer.

Terugblik 11e editie 1983
De Ronde van Noord-Holland trok in 1983 meer dan 3500 deelnemers.

Terugblik 10e editie 1982
In het binnenland was de Ronde van Noord-Holland natuurlijk weer de grote trekpleister. Ongeveer 3800 fietsers lieten dit evenement dat op 26 april 1982 voor de tiende keer werd georganiseerd niet aan zich voorbijgaan. Het was een winderige rit maar het zonnetje scheen. Tijdens de najaarsledenvergadering op 22 november 1982 werd de commissie Ronde van Noord-Holland versterkt met Heleen Oudkerk.

Terugblik 8e editie 1980
De grote klassieker, de Ronde van Noord-Holland, vertrok op 26 april voor het eerst vanaf Sporthal De Tref. De rit trok natuurlijk ook nu weer veel belangstelling en 3300 fietsers reden de afstanden van 60 of 160 kilometer.

Terugblik 7e editie 1979
De Ronde van Noord-Holland trok in 1979 liefst 3250 deelnemers waarvan ongeveer 500 personen de korte afstand van 60 kilometer reden.

Terugblik 6e editie 1978
Het fietsprogramma bood in 1978 weer het nodige. Allereerst de grote klassieker binnen Le Champion-verband, de Ronde van Noord-Holland. Op 29 april 1978 werd deze voor de zesde keer verreden. Aan de afstand van 160 kilometer namen 1741 personen deel; daarnaast reden 615 deelnemers de 60 kilometer. Vertrokken werd in ploegen van 150 deelnemers achter de drumbands van Sursum Corda en Kracht en Vlugheid. Voor het eerst was Batavus als sponsor aangetrokken, wat een aanzienlijke besparing voor al het benodigde drukwerk betekende.

Terugblik 5e editie 1977
Grootste vrije tocht was weer de Ronde van Noord-Holland met 2200 deelnemers. Vanaf 1978 zal de Ronde van Noord-Holland op de laatste zaterdag van april georganiseerd gaan worden.

Terugblik 4e editie 1976
De Ronde van Noord-Holland bleek in 1976 inmiddels een echte klassieker geworden. Het aantal deelnemers, dat jaarlijks al stijgende was, steeg verder tot een aantal van 1700. Ongeveer 1060 van hen volbrachten de 160 kilometertocht; de overige 640 namen deel aan de 60 kilometertocht. De Nederlandse Hartstichting kreeg later tijdens de Avondvierdaagse de opbrengst van fl. 3350,- overhandigd door organisator Hessel Kraaij.
Op het eind van het jaar vormde zich de Commissie Ronde van Noord-Holland. Annie Drost, Hessel Kraaij en Wim Linnenbank namen deze taak voor hun rekening. In de algemene ledenvergadering van 18 december zou deze commissie officieel door de leden bekrachtigd worden.

Terugblik 3e editie 1975
Een ander evenement in 1975 was de Ronde van Noord-Holland. Voor het eerst was een afstand van 60 kilometer aan de 160 kilometer toegevoegd. Naast de bijna 650 deelnemers aan de 160 kilometer reden ongeveer 250 personen de korte afstand. In het clubblad van juni lezen we hierover: “… De op Koninginnedag georganiseerde Ronde van Noord-Holland is ook dit jaar weer een groot succes geworden. Jaarlijks trekt dit evenement meer deelnemers naar Zaandam, waarvan velen uit geheel Nederland. Deze nu tot klassieker voor het rijwieltoerisme uitgegroeide prestatietocht mocht dit jaar bijna 900 deelnemers verwelkomen. Vanaf zeven uur ’s morgens was het een drukte van belang in de Westzijde in het centrum van Zaandam. Om de tien minuten vertrok onder begeleiding van het Jachthoorn- en Trompetterkorps ‘Czaar Peter’ een groep van ongeveer 100 deelnemers …”

Terugblik 2e editie 1974
Tal van fietsevenementen kenmerkten ook het jaar 1974. Allereerst was er natuurlijk de tweede editie van de Ronde van Noord-Holland binnen Le Champion-verband. Ook nu werd bij De Typhoon gestart en ook nu steeg het aantal deelnemers. In het clubblad lezen we hierover: “… Na maanden van voorbereiding was het op 30 april jl. dan zover, de Ronde van Noord-Holland zou om 7.00 uur van start gaan. Dankzij een enorme propaganda in de pers in geheel Noord-Holland waren de verwachtingen hoog gespannen. In 1973 trok deze tocht een record aantal deelnemers van 340, nu werd door de organisatoren voorzichtig aan een aantal van 500 deelnemers gedacht …” De prognose kwam aardig uit. Uiteindelijk schreven er 528 fietsers voor de rit in.

Terugblik 1e editie 1973
Het jaar 1973 zal bij Le Champion de geschiedenis ingaan als het jaar waarin liefst twee grote evenementen werden geboren. Nog steeds nemen deze twee evenementen een heel belangrijke plaats in. Naast de halve marathon werd de Ronde van Noord-Holland in 1973 voor het eerst door Le Champion georganiseerd. Meteen werd dit groots aangepakt. Hessel Kraaij leidde de organisatie en promotie en kwam bij dagblad De Typhoon terecht, die ook alle medewerking wilde verlenen. Op Koninginnedag 1973 stond de rit gepland. De opbrengst was voor de Hartstichting. In het clubblad van juni lezen we een verslag over het verloop: “… De maandagochtend van Koninginnedag begon met het fraaiste weer dat een rijwieltoerist zich maar kan indenken. Een helder blauwe lucht en vrijwel geen wind. Het kon niet mooier. Dat dit weer veel deelnemers zou trekken was te verwachten. Reeds om zes uur kwamen de eerste deelnemers aan bij het Typhoongebouw te Zaandam om in te schrijven voor de 160 kilometer-tocht door Noord-Holland. Precies zeven uur vertrok de eerste ploeg. Om kwart over zeven waren tweehonderd deelnemerskaarten verkocht. Het streefgetal was bereikt. Maar het bleef druk. Auto’s reden af en aan. Half acht: 250 inschrijvingen. Waar is het einde? Om kwart voor acht een lichte paniek bij de organisatie. Alle driehonderd route- beschrijvingen waren op. In allerijl werden op een fotokopieerapparaat routes bijgefabriceerd. Totaal 341 enthousiastelingen. Een recordaantal in de Le Champion-geschiedenis tot op dit moment …” De opbrengst voor de Nederlandse Hartstichting was fl. 716,10. Een prachtig resultaat. Het was duidelijk. De Ronde van Noord-Holland zou jaarlijks dé trekpleister op de Le Champion-kalender worden.

1972
In 1972 zouden meer bestuursleden van Le Champion hun medewerking aan deze rit geven en vanaf 1973 kwam de Ronde van Noord-Holland definitief op de Le Championkalender terecht. Hessel Kraaij ging zich er toen mee bemoeien en meteen steeg het deelnemersaantal explosief.

1971
Weliswaar nog buiten Le Championverband werd in 1971 toch de basis gelegd voor de grootste toertocht die later bij Le Champion op de kalender zou komen. Vanuit Westzaan werd voor de Invalidenvereniging Zaanstreek de eerste Ronde van Noord-Holland verreden. Het idee van sportverslaggever Rob Kat kwam bij Cees Lansbergen terecht en gezamenlijk werd de schouders onder deze eerste editie gezet. Er kwamen 120 toerfietsers aan de start die de zware rit aflegden. Onder de kop ‘Dappere toerrijders hadden het zwaar’, zorgde Rob Kat ervoor dat De Typhoon enige aandacht aan deze rit gaf.