4.000 fietsers trotseerden noordenwind tijdens jubileumeditie Ronde van Noord-Holland

Fietsliefhebbers genoten van de Noord-Hollandse dorpen, levendige tulpenvelden en groene polders tijdens de Ronde van Noord-Holland, een vaste prik op de wielerkalender. De routes startten vanuit Alkmaar, Hoorn of Purmerend, waar deelnemers zich konden verheugen op 85, 110 of 160 kilometers langs de mooiste plekjes van de provincie. Met deze lentetocht zorgde Sportorganisatie Le Champion er weer voor dat talloze fietsers de pedalen rond trapten. De weersomstandigheden zorgden voor een ware uitdaging voor de fanatieke deelnemers.
 
Vanochtend ging de lenteklassieker vroeg van start en al snel kleurden de pelotons de fietspaden van Noord-Holland. De unieke startlocaties op de ijsbanen van Alkmaar en Hoorn, net als het gezellige plein van de Koemarkt in Purmerend, zorgden voor een bijzondere dag voor de wielrenners. 
 
De deelnemers aan de langste afstand, 160 km, verkenden bijna elke uithoek van de provincie, langs pittoreske dorpjes, de Noordzeekust bij Petten en kleurrijke bloemenvelden, genietend van al het moois dat deze klassieker te bieden heeft. De fietsers op de 85 en 110 km routes vormden gezellige groepjes op de dijkweggetjes langs de historische molens en stolpboerderijen.
 
Naast de drie startlocaties, tevens ook verzorgingsposten, konden de deelnemers ook bij Restaurant ’t Anker in Kolhorn en IJsclub Kees Jongert in Heemskerk nieuwe energie opdoen. Hier stonden de vrijwilligers klaar om de fietsers te voorzien van een gevulde bidon en uitgebreide ravitaillering. 
 
Na het trotseren van de stevige noordenwind en de regenbuien onderweg konden de deelnemers bij de finish volgens traditie het unieke Ronde van Noord-Holland tegeltje in ontvangst nemen, als herinnering aan hun prestatie. Ter ere van het 50-jarige jubileum van de lenteklassieker ontving iedere deelnemer een extra cadeautje bij de finish: een Ronde van Noord-Holland bidon. Na het volbrengen van de lenteklassieker konden de fietsers bijkomen van hun toertocht bij de diverse horecagelegenheden.
 
Schitterend bedrag voor de Hartstichting
De Hartstichting is sinds de 1e editie van de Ronde van Noord-Holland in 1973 verbonden aan het evenement en dat is niet voor niets. Hart- en vaatziekten zijn de tweede doodsoorzaak in Nederland. Op dit moment zijn er 1,7 miljoen Nederlanders met een hart- of vaataandoening. Als we niets doen, zijn dat er over een paar jaar 1 miljoen méér dan nu. Daarom is het de ambitie van de Hartstichting dat de hartgezondheid van Nederland in 2030 meetbaar verbeterd is. Op de Koemarkt in Purmerend mocht de Hartstichting voorafgaand aan het startschot om 08.00 uur een cheque in ontvangst nemen met daarop € 4.286, -. Dit prachtige bedrag is bij elkaar gefietst dankzij de deelnemers die bij hun inschrijving een vrijwillige donatie konden doen.
 
Editie 2025
De 51e editie van de Ronde van Noord-Holland wordt in 2025 gereden op zaterdag 12 april. De inschrijving opent medio november. Kijk voor meer informatie op www.rondevannoordholland.nl
20-04-2024