• Nieuws
  • De ‘consumptiebonnen’ van de Ronde van Noord-Holland

De ‘consumptiebonnen’ van de Ronde van Noord-Holland

Een paar weken voor de Ronde van Noord-Holland van 2004 kreeg ik de volgende brief in de bus.


Heiloo, maart 2004

Geachte heer Visser,

Uit onze gegevens blijkt dat u dit jaar bij deelname voor de 25e keer de Ronde van Noord-holland kunt rijden. Dit vinden wij als organisatie Le Champion een hele prestatie. Wij willen u dan ook wat leuks aanbieden in de vorm van consumptiebonnen, zodat u dit heugelijk feit met vrienden en/of kennissen na afloop kunt vieren. Ook treft u bij deze brief een uniek rugnummer aan die u op 24 april op kunt spelden, zodat iedereen kan zien wat voor prestatie u heeft volbracht.

Wij gaan er vanuit dat het een mooie rit wordt met uiteraard de weergoden aan uw zijde en wij hopen tevens dat u in de toekomst nog veel ritten van organisatie Le Champion zult rijden.

Met vriendelijke groet

Klaas Lakeman, voorzitter


Als een pauw zo trots belde, een dag na ontvangst van de brief, fietsmaat Jan mij met de vraag of ik ook een brief van Le Champion ontvangen had. We besloten niets tegen onze andere fietsmaten te zeggen. We gingen ze verrassen, met ons ‘unieke’ rugnummer en de 8 consumptiebonnen. Wel hadden we ze met aanhang uitgenodigd om ’s avonds na de rit uit eten te gaan.

24 april, op de dag van de Ronde van Noord-Holland
Om 5.15 uur starten richting Omval waar ik een fietsmaat ontmoette. Daar vandaan op de fiets naar de start in Oostzaan. In Oostzaan stonden weer wat fietsmaten klaar, zo sloot iedereen aan in de groep. Ze zagen onze speciale rugnummers. “Moeten we de hele dag tegen dat rugnummer aankijken”, was het commentaar. Wat waren we naïef. Om 7 uur werd door de speaker omgeroepen of Jan en Joop aan de start stonden. We staken trots onze hand op. Na felicitaties door de omroeper konden we gaan fietsen. We hadden nog steeds niets in de gaten. In Bergen bij de stempelpost aangekomen werden we door de hoffotograaf van Le Champion gefotografeerd. Hij vertelde nog dat er 3 jubilarissen waren. Met dit jaar goed weer en weinig wind kwamen we om 12.45 uur aan bij de finish in Oostzaan.

De consumptiebonnen
Afgestempeld en voor volgend jaar ingeschreven werd het tijd voor de consumptiebonnen. We hadden er ieder 4 gekregen bij de brief. Een rondje donker bier hadden we besteld. Guus en zoon Sven, die ook in het complot zat, lieten van het lachen hun Ronde van Noord-Holland-tegel vallen en moesten opeens snel naar huis. Wat zullen ze een lol gehad hebben. Na een paar slokken van het heerlijke vocht kwam de ober met het verhaal dat onze bonnen niet geldig waren. Hij had dit vernomen bij de organisatie. Dit had je eerder moeten zeggen dan hadden we binnen bier gehaald, vonden we. Iedereen wat geld op tafel en het probleem was opgelost. Volgende week maar Le Champion bellen met hun ‘nepbonnen’. We hadden nog steeds niets door.

Wokken
’s Avonds wokken met 19 mannen en vrouwen. We waren nog steeds verguld met de speciale behandeling die we tijdens deze Ronde kregen, hoewel het vreemd was dat de consumptiebonnen niet geaccepteerd werden. Op een gegeven moment kwam Guus binnen lopen met de bekentenis dat hij de brief van Le Champion met consumptiebonnen had verzonnen. Verbaasd en verrast hoorden we het aan. Hij heeft ons goed in de maling genomen. Maar met een enorme wisselbeker met de grote oren en Jan en ik ieder een kleine beker om te houden heeft hij dat goedgemaakt. We konden er hard om lachen en hopen nog vele malen de Ronde van Noord-Holland met deze groep te kunnen fietsen.

door Joop Visser